frendeites

In the 18th arrondissement of Paris, ITAR Architectures has just delivered a building comprising seventy-two social rental housing units, a nursery and two shops. A construction contributing to the urban renewal of the Porte de Clignancourt district.

Located north of Paris, in the heart of the Porte de Clignancourt district, the project is located on a plot between the Croisset mall in the north, Boulevard Ney in the south, between a building of the police headquarters coupled with housing to the west known as "le Carré" and a future new lane to the east linking Boulevard Ney to Rue Jean Cocteau.

The new building operates a split into two volumes connected by a common base occupied by the nursery. This densification of an existing plot from the 1970s makes it possible to align the building with the boulevard, to hold it better and to bring it to life. Respectful of the modernist architecture of the surrounding architectures, the positioning of the two 6 and 9-storey plots facing each other and their successive setbacks free up views and promote sunshine in the nursery courtyard.

The floors are treated as strata which refine the volumes. To the right angles of the existing towers oppose the rounded corners of the building which play on materials, transparency and light. Geometric assemblies of bricks enliven the facades, while their angles and the railings of the terraces and loggias arise from a delicate association of openwork bricks. The use of full brick dialogues with the history of low-cost housing while assuming a very contemporary language through its white color and its interplay of moldings.

As part of this project, the architects carried out a complex work of constructive optimization and structural adaptability of the building. The notion of flexibility has been integrated into the project in particular thanks to the design of a rational framework and the creation of an adapted structure. The architects are also involved in a responsible approach and have carried out this work so that the site has a reduced environmental impact.

To learn more, visit ITAR Architectures website.

Visuals: © ITAR Architectures

Writing



Logo-ML SiteADC

of architecture in newsstands

D'A
 

MAGAZINE pop-up display